Nagycsűr

ismertető


Megye: Szeben megye.
Erdély régió.

Nagycsűr Nagyszeben és Medgyes között elhelyezkedő Szeben megyei falu, mely hez közigazgatásilag Kakasfalva tartozik.  

Története


Az első írásos forrás, mely említést tesz róla a XIV. századból származik. Ebben még Magnum Horreumként szerepel, de az idők során több névalakja is ismert.
A települést többen is ostromolták: a moldvai csapatok, Vitéz Mihály és a kuruc seregek is.
Fontos csata is zajlott  ezen a területen,   Bem tábornok személyesen vendégeskedett seregével a nagycsűri lelkésznél. Hatalmas sorscsapás volt, amikor a német Luftwaffe bombákat dobott a falura. A második világháborút követő szovjet megszállás idején a szász férfi lakosság nagy részét a szovjet gulágokba szállították, helyükre pedig románok költöztettek ide.

2002-es népszámlálási adatok arról tudósítanak, hogy a lakosság nagy része román nemzetiségű, de él itt csekély számú roma és szász is.


Látnivalók

  • A település erődtett evangélikus templomát a XIII. században építették román stílusban. Az idők során többször is szükségessé vált renoválása. A XVIII. században készült el napjainkban is megtekinthető barokk oltára.

Nagycsűr híres emberei

  • a gyulafehérvári püspök, Goblinus innen származott.
  • Hieronymus Ostermayer egyes feltételezések szerint itt született. Életművében fontos megemlíteni, hogy Brassóban volt orgonista.
  • Nagyszeben polgármestere címet viselte Johann Haupt. Fontos titulust töltött be 1685-től 1686-ig.

Fotók a régióból

Ajánlat
Kalotaszentkirály
Csíkszentimre
Zetelaki Víztározó