Nagysomkút

ismertető


Megye: Máramaros megye.
Erdély régió.

Nagysomkút Nagybányától mindössze 25 km-re található községközpont Máramaros megyében. A városhoz tartozik közigazgatásilag: Bucsonfalva, Csolt, Jávorfalu, Jeder, Törökfalu, Nagyfentős, Somkútpataka és Hávord.


Története röviden:


Az első írásos források, melyek említést tesznek a településről a 15. századból származnak. Ezen források először Somkwth-ként, Sumkwth-ként  majd  említik.

Ekkor még a kővári uradalom része volt, ám a 16. századtól a Drágfi család birtokolta, majd a Kővárvidék része. Az 1900-as években jelentős adományhoz jutott, ami a gróf Teleki családnak az érdeme.

Ezután dinamikus fejlődés vette kezdetét, a járás legnagyobb helysége, később pedig központja lett.
A fejlődés által megérintett ipar és kereskedelem révén hatalmas bevételre tett szert, amit kórház, vármegyeháza, tűzoltóság és iskola építésére fordítottak.

Fontos történelmi momentum volt Nagysomkút történetében az 1948-as év, amikoris itt hirdették ki, hogy Kővár vidékét Szatmár megyéhez visszacsatolják.1910-es népszámlálási adatok arról számolnak be, hogy az itt élő nemzetiségek közül számarányukat tekintve legjelentősebb a magyarság, jelentős román kisebbséggel.
2002-re ez az arány gyökeresen megváltozott; egyértelműen a románság az a nemzetiség, amely legnagyobb arányban van jelen a település lakosai tekintetében. Ezen források említenek még magyar és cigány kisebbséget is.


2006-os évben hirdették ki: Nagysomkút Tiszafüred testvértelepülése.


Látnivalók:

  • Minden év nyarán megrendezésre kerül az egyre több érdeklődőt vonzó nyári fesztivál.
  • A 19. század végén keletkezett görög katolikus templom.

    A település híres emberei:


    • Itt látta meg a napvilágot a híres költő Szilágyi Domokos és a méltán híres művészettörténetet egyetemi szinten oktató Felvinczi Takáts Zoltán.
    • Zólyom Dávid hadvezér haláláig tartó rabságát itt töltötte.