Oltszem

ismertető


Megye: Kovászna megye.
Erdély régió.

Oltszem Az Olt-patak jobb partján Kovászna megyei község, mely közigazgatásilag Sepsibodokhoz tartozik. Sepsiszentgyörgy csupán 13 km-re található innen.

Elnevezése

Neve valószínűleg abból ered, hogy az Olt völgye tágabb térségre nyílik mint az Olt völgy szeme.

Története röviden

A XIV. században említik először ekkor még Olotnu-Olthzeme néven. A falut már az őskorban is lakták. Katélyának közelében az  őskori telep, Vármegye mellett római kori castumot találtak, mely középkori erőd alapjaira épült. A Mikó-kastély közelében, egészen pontosan a Bodoki-hegység lábánál őskori telep Leánykavar maradványaira bukkantak, mely valószínűleg egészen a római korig fent állt. Az Old-patak bal részénél található hegycsúcson, több ősi várrom található. Mikó illetve Herecz várnak is szokták emlegetni. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar.1992-es népszámlálási adatok sem mutattak jelentős változást. A domináns számú magyarság mellett élt itt román nemzetiségű is.

Látnivalói

  • A középkorban épült református temploma az Olt dombságán áll. Többször is átalakították , így régi mivoltában ma már nem tekinthető meg. Sajnos régi katolikus temploma egyáltalán nincs meg.
  • a XIX. században épített várkastélya a falu határában található meg. A várat gróf Mikó Miklós építette, innen ered a Mikó-kastély elnevezés.