Őraljaboldogfalva

ismertető


Megye: Hunyad megye.
Erdély régió.

Őraljaboldogfalva a Sztrigy bal partján fekvő községközpont , Hátszegtől nem messze, Hunyad megyében. Közigazgatásilag hozzátartozik: Balomir, Baresd, Bucium-Orlea, Csopea, Nalácvád és Vád.  

Története röviden


Az első írásos források, melyek említést tesznek róla, a 14. századból származnak. Ezen források még villa Sancte Marie- ként írnak róla. A település temploma az 1200-as években épült,

1910-es népszámlálási adatok szerint a lakosság nagy része román, de nem elhanyagolható az itt élő magyar és olasz kisebbség száma sem. Egészen 1920-ig volt a Hátszegi járás része Hunyad vármegyében.
1992-es statisztikák arról számolnak be, hogy a település már 3996 lélekszámú. Etnikailag rendkívül heterogén; hiszen a jelentős számú románság mellett él itt cigány, magyar és német is.

Látnivalók Őraljboldogfalván

  • Az 1800-as években épült Kendeffy család kastélyát a XX. században át kellett építeni.
  • A település református temploma az 1200-as években épült, de majd egy évszázad leforgása után szükségessé vált újjáépítése. A templom a Kond nemzettség birtokában állt. Régészek tárták fel páratlan szépségű, feltehetően 1400-as-1500-as években keletkezett freskóit.