Orlát

ismertető


Megye: Szeben megye.
Erdély régió.

Orlát Nagyszeben közelében fekvő Szeben megyei falu.

Története röviden

Az egykor itt álló Salgó vár maradványai a település határától nem messze napjainkban is megtekinthetőek. Eredetileg a várat az 1300-as évek első évtizedében a Talmácsi család birtokolta, de a király egy számára kedvező cserével megkaparintotta és Széchenyi Tamásnak ajándékozta. Az írásos források csak eddig számolnak be róla, minden bizonnyal elpusztult.

A lakosság eredetileg szászokból állt, de számuk drasztikusan lecsökkent, majd kihaltak. Helyükbe románok települtek, ettől kezdve román határőrezredi székhely. A XIX. század elején az ipari forradalom hatott erre a területre is, vívmányok tömeges elterjedését eredményezve. Az ipar jelentőségét mutatja az a tény, hogy az 1800-as években volt itt : kallómalmok, papírmalom, sörgyár, később fűrészmalmok.

Az 1910-es népszámlálási adatok alapján a lakosság túlnyomó többsége román nemzetiségű.
Egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig volt a Szeben vármegyei Szelistvei járás szervez része. A lakosság etnikai összetétele 1992-ben színes képet mutat, hiszen a népszámlálási adatok szerint az itt élő domináns számú románság mellett él itt cigány, magyar és német nemzetiségű is.

Fotók a régióból

Ajánlat
Gyimesközéplok
Gyimesközéplok
Kolozsvár