Pankota

ismertető


Megye: Arad megye.
Erdély régió.

Pankota Borosjenőtől csupán 15 kilométerre található Arad megyei falu.

Elnevezése
minden bizonnyal egy szláv személynévből (Pokata) ered.

Története röviden:

Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz róla, a XII. századból származik. Ez a forrás egy III. Béla által kiadott oklevél. A Kopasz-hegy lábánál bencés monostor létesült.
Nem sokkal később már mezővárosként tartották nyilván, mely egyszer az egyházi, másszor a királyi birtokszervezet része volt. Az 1500-as évektől kereskedelmi, borászati és kézműves központtá avanzsálódott. A XVI. század második felétől állandósultak a török betörések, melyek jelentős károkat okoztak Pankotának. A modenai herceg tulajdonát a XVIII. századtól képezte. A század második felében már római katolikus plébániáról számolnak be a források. Ekkor több ízben is német hospesek települtek be. A XIX. században a tulajdonosok gyakran adogatták el másoknak a területet, viszont ez nem vetett vissza a fellendülésből. A században virágzott a szőlőtermesztés, egészen az utolsó évtizedig, amikoris filoxéra ütötte fel fejét jelentősen megkárosítván az ültetvényeket.

Lakosság:
1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar, de nem elhanyagolható az itt élő román és német kisebbség számaránya sem.
1992-es statisztikák arról árulkodnak, hogy a domináns számú románság, a kisebbségben lévő magyarok és németek mellett ekkor már cigányok is éltek itt.


Látnivalói:

  • vármaradványok a Hegyes-Drócsa domb északi részén
  • Dietrich–Sulkowski-kastély, mely épület napjainkban városházaként funkcionál
  • postaállomás és vendégfogadó
  • XIX. században épült római katolikus temploma.

Testvértelepülése a magyarországi Nagybánhegyes.

Itt születtek:

  • a híres színműíró Csiky Gergely
  • Aradi Viktor, aki publicistaként tevékenykedett
  • Asboth Oszkár, akit a helikopter feltalálójaként emlegetnek.