Rava

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Rava a Kopasz patak völgyében fekvő Maros megyei falu, mely közigazgatásilag a tőle nem messze található Gyulakutával képez egyazon egységet. Marosvásárhely csupán 28 kilométerre van innen.

Története röviden

Az első írásos forrás, mely említést tesz róla, a XVI. századból származik. A lakosság elmondása alapján egykor Kis-Küküllő vármegyében fekvő települést a török betörések elől menekítették az erdőkbe.
Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar.
A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Székelykeresztúri járás részét.
1992-es népszámlálási adatok ennél kissé árnyaltabb képet mutattak, a domináns számú magyarság mellett ugyanis élt itt román és cigány nemzetiségű is.

Látnivalók

Unitárius temploma 1797 és 1811 között épült a 16. századi templom felhasználásával, tornya és részben hajója középkori eredetű. 1812-ben püspökválasztó zsinat színhelye volt. 1912-ben renoválták, 1932-ben kazettás mennyezetét leszedték, 1991-ben javították.

Itt látta meg a napvilágot. . .

  • a híres festőművész Kedei Zoltán, aki a XX században élt és alkotott. Szintén a XX. században tevékenykedett Ajtay Ferenc geológus. A Habsburg abszolutizmus elleni összeesküvés miatt az unitárius lelkészt, Árkosi Mózest elítélték.