Sebesvár

ismertető


Megye: Kolozs megye.
Erdély régió.

Sebesvár Bánffyhunyadtól mindössze 14 km-re található falu, mely a Sebes-Körös bal partján található. Közigazgatásilag a szintén Kolozs megyei Kissebeshez tartozik.

Története röviden

Több lelet alátámasztja, hogy már a római korban lakott terület volt. A tatárjárás után megépült kővára előtt egy földvár állt. Az új vár azonban fontos uradalmi központ lett, a Hunyad névvel illették.
Több személy is ostromolta: Elefánti Dezső, Mircea havasalföldi vajda, az erdélyi vajda. Az 1600-as évek a komoly bővítések jegyében zajlottak, és a század második felében hozták ide a sebesült II. Rákóczi Györgyöt. A XVIII. században komoly támadás érte az osztrákok részéről, akik elpusztították a falut.

1910-es népszámlálási adatok alapján az itt élő nagy része román nemzetiségű. Egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig volt a Bánffyhunyadi járás része Kolozs vármegyében.

Sebesvár látványosságai

  • Az egykor itt álló római erőd maradványai napjainkban is megtekinthetőek a település határában található hegytetőn.
  • Itt folyik össze a Körös és a Sebes patak. Az összefolyásnál található hegyorom csúcsán láthatják az ide érkezők az egykori vár maradványai.