Sellenberk

ismertető


Megye: Szeben megye.
Erdély régió.

Sellenberk Nagyszeben közelében található Szeben megyei község, melyhez közigazgatásilag a következő falvak tartoznak: Bongárd, Móh és Vesztény .

2002-es népszámlálási adatok alapján a lakosság nagy része román nemzetiségű és él itt magyar, cigány és német nemzetiségű is.


Elnevezése

Neve két német szó összetételéből jött létre. Előtagja a schellen szóból származik, mely annyit tesz: visszhangozni. Utótagja, a berg jelentése: hegy.

Története röviden

Az első írásos források, melyek említést tesznek róla, a XIV. századból származnak. Ebben a forrásban még Schellenberg néven olvashatunk róla.
Területén több neves történelmi csata is zajlott: az 1599-es esztendőben itt mért döntő vereséget Vitéz Mihály székely serege Báthory András hadaira. András fejedelmet pár nappal a csata után elfogták és lemészárolták.

1910-es népszámlálási adatok szerint a német nemzetiségűek száma a legnagyobb, de él itt még román és magyar kisebbség is.
1992-re a lakosság nagy része román nemzetiségű, de nem elhanyagolható az itt élő cigányság, németség és magyarság száma sem.
Egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Szeben vármegyei Nagydisznódi járás szerves részét.

Sellenberk látványosságai

  • A településen található szász evangélikus templomát erődítették is.
  • A település határától nem messze álló emlékmű az 1599-es csatában elhunytaknak tiszteleg.

Fotók a régióból

Ajánlat
Gyergyóújfalu
Székelyudvarhely
Gyimesközéplok
Gyimesközéplok