Székelypálfalva

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Székelypálfalva a Gda-patak völgyfőjében, a Szilas -tető lábánál található Hargita megyei falu, mely közigazgatásilag Farkaslakával képez egyazon egységet. Székelyudvarhely csupán 22 kilométerre van innen, északnyugati irányban.  

Története röviden

Egyesek szerint a település alapítói az elsőként ideérkezett kászoni Pál család tagjai voltak. Minden bizonnyal a névalak is erre utal.
A szomszédos Kalonda település felé vezető úton az első kanyarban volt a település első temploma és nem messze ettől a kápolna. Ezt a tatár seregek pusztították el.
Az 1910-es összeírások alapján a lakosság 100%-a magyar.
1992-ben is etnikailag homogén lakosságról tudósítanak a források, de számuk 576-ról 239-re csökkent.
A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Homoródi járás szerves részét Udvarhely vármegyében.

Látnivaló

  • A XVIII. században építették meg a település római katolikus templomát. A munkálatok során az egykor itt álló gótikus templom ajtókereteit, keresztelőmedencéjét és szentelvíztartóját is felhasználták, beépítettél az új épületbe.

Itt született. . .

a XVI. századi híres székely vezér Nagy György, aki János Zsigmond ellen felkelést robbantott ki. A megtorlása tettének halál volt.