Székelyvarság

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Székelyvarság Nagy-Küküllő forrásvidékén fekvő Hargita megyei szórványtelepülés, mely kiterjedését tekintve a megyében a legnagyobb.
A községközponthoz az alábbi települések tartoznak: Varságtisztása, Bolygóbükke, Forrásköze, Sólyomkőpataka, Nagykútpataka, Bagzos és Küküllőtelep.
1992-es adatok alapján az itteni lakosság döntő többsége magyar, 1536 emberből csupán négy fő vallotta románnak magát.

Története röviden

Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz róla, a XX. század elejéről származik. Ebben a forrásban még Varságtelepként említik. Oroszhegyről és Korondról érkező székely családok alapították a huszadik század elején. Önállóságát 1906-ban nyerte el, kiszakadván Oroszhegy mély patakvölgyekkel szabdalt vulkáni fennsíkján fekvő Varság nevű határrészéből.

1908-ban kapta a Székelyvarság elnevezést. Az 1910-es népszámlálási statisztikák 1233 lélekszámú településként említik. Egészen 1920-ig, a trianoni nékediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte az udvarhelyi járás szerves részét Udvarhely vármegyében.Látnivalói

  • Az XI. -XII. századi határvédelmi rendszer szerves része volt az itteni vár. Tartod várának maradványai napjainkban is látszanak.
  • Gróf Majláth Gusztáv erdélyi püspök fedezte a XX. századi római katolikus templom építésének költségeit.


Testvértelepülése: Homokmégy.