Szentegyháza

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Szentegyháza Hargita megyei város.
Egészen 1876-ig alkotott egyazon területi egységet Kápolnásfaluval. Eddig hivatalosan Oláhfalva volt a neve. A különválasztást követően Szentegyházasfalunak hívták. 1968-tól ismét várossá nyílvánították. Szentegyháza elnevezést 1990-óta viseli.
A Központi-Hargita déli előterében a Szentegyházasfalvi-Láz közepén fekvő város, melynek tengerszint feletti magassága a legnagyobb a megyében. Félúton található Székelyudvarhely és Csíkszereda között.
Közigazgatásilag hozzá tartozik:  Homoródfürdő és Lövétebánya

Elnevezése

A település északi szegmensét Oláhfalunak hívják, ugyanis Oláh János telepedett ide elsőként. Déli része Szentkeresztbánya nevet viseli. (ebbe beleértendő Rókacáros is).
Az agyagfalvi gyűlés után Székelyváros nevet viseli.

Története röviden

Névalakja egy XIV. századi templomra utal. A XVI. században János Zsigmond haderőire döntő vereséget mértek a székely seregek Tolvajos-tetőn.
A török megszállás alatt a kiváltságolt falu lakosainak nagy része fakitermelésre orientálódott.

A XVI. században Báthory István egyéb kiváltságot adott.
A XVII. században Ali pasa serege döntő vereséget mért a székely haderőkre. a XIX. század elejétől vásártartási joggal rendelkezik. Ekkortól dinamikus fejlődésnek indult: vashámorok, vasüzem épült.
Ezek még napjainkig is termelésben vannak.
1910-ben a lakosság nagy része magyar.
A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte az Udvarhelyi járás részét Udvarhely vármegyében.
1992-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar, de nem elhanyagolható a románság, a németek és a cigányok száma sem.

Látnivalói

 • XVIII. századi római katolikus temploma, melyet Szent András tiszteletére szenteltek fel. A XIX. században átalakították.
 • Vashámor
 • borvizes Dobogó-forrás. Itt épült ki a Dobogófürdő és Ugron Gábor fürdőtelepe.
 • XX. században feltárt ásványvízforrások.
 • Szintén a XX. században 26 C-os melegvizet találtak.
 • Székely-Seltersz üdülőhely a Vagyas völgyében.
 • a Múzeumszállót a város centrumában találjuk.

  Kultúra

  A gyerekfilharmónia , melyben fiatalok énekelnek , zenélnek. Haáz Sándor alapította. Európaszerte turnéznak. 2003-ban megkapta a Magyar Örökség Díjat.

  Minden évben bútorfestő tábort tartanak, általában húsvétkor.

  Testvérvárosai

  1994 óta a magyarországi Szarvas.