Tilicske

ismertető


Megye: Szeben megye.
Erdély régió.

Tilicske a Szerdahelyi-hegységtől nem messze található Szeben megyében, közvetlenül a Szelistye patak mellett.

Története röviden

Tilicske településhatárától nem messze a régészek dák kori leleteket tártak fel. Az erődítmény felfedezése egyértelműen alátámasztja, hogy már a római korban lakott terület volt. Ezen a területen két védelmi vonal terül el, ezek mentén gazdasági épületek és műhelyek terültek el.
Az első írásos források, melyek említést tesznek a településről, a XIV. századból származnak.

Lakossága

Az 1850-as összeírások tudósításai alapján a lakosság etnikai összetétele heterogén képet mutat, hiszen számukat tekintve legtöbben románok élnek itt, de jelentős a roma kisebbség. A magyarság számaránya elhanyagolható.
1899-re ez annyiban módosul, hogy egy fő németnek vallotta magát, de továbbra is román, magyar és cigány nemzetiségűeket említ a forrás.

Tilicske látnivalói

  • A középkorban a település határától nem messze állt egy vár. Egyes teóriák szerint az 1400-as évek környékén keletkezhetett, de ezt a feltevést nem támasztja alá egy írásos dokumentáció sem. Az 1600-as években tűzvész pusztított itt, amiben bizonyára a vár is elpusztulhatott. Az alapfal egyik darabja viszont megmaradt, de a többi maradványt a különböző építkezések során hasznosították.