Törcsvár

ismertető


Megye: Brassó megye.
Erdély régió.

Törcsvár Romániában Brassó megyében található falu.

Földrajzi elhelyezkedése:

Brassótól 27 km-re délnyugatra helyezkedik el.

Nevének eredete:

A román Bran szláv eredetű román személynévből ered.

Története

1211 és 1215 között a német lovagok építették , elsősorban védelmi funkciót látott el: A vár a Déli-Kárpátok egyik legfontosabb szorosát védelmezte. A német lovagok kiűzése után azonban a király leromboltatta. A  várat 1377-ben a várat építették újjá. Luxemburgi  Zsigmond 1395-ben a békés külpolitika érdekében a  havasalföldi vajdának adta, de 1419-ben annak halála után visszaszerezte. A székely ispánsághoz tartozó várat 1530-ban Mózes vajda csapatai támadták meg, de a székelyeknek Dénes várnagy vezetésével sikerült az ostromot visszaverni.

1660-ban II. Rákóczi György fejedelem kezében volt, hiszen katonái egy sikeres hadművelettel elfoglalták . 1690-ben Thököly tett kísérletet a vár bevételére, de a császáriak beavatkozásának köszönhetően Thököly törekvései meghiúsultak.1918-ban, miután a román királyné Mária birtoka lett, elsősorban királyi nyaralóként funkcionált.

1910-ben 1136 lakosából a többség román volt azonban a magyar kisebbség száma is jelentős volt. elentős magyar kisebbséggel. 1992-es adatok alapján társközségeivel együtt 5692 lakosából 5678 román és mindössze 9 magyar, 4 német volt.

Látnivalók:

Törcsvár vára, mely a történelmi viharok után is az egyik legjobb állapotú vár. Bran település mellett, Brassótól délnyugaton található.