Várasfenes

ismertető


Megye: Bihar megye.
Erdély régió.

Várasfenes

Fekvése : a Béli-hegység és a Bihari-havasok között elterülő Fekete-Körös völgyében, a Belényesi medencében fekszik, Bihar megye déli részén. Földrajzi adottságainak hála a levegő itt tiszta, ózondús. A települést fenyőerdő és lombhullató erdő övezi. Itt csörgedezik egy hegyi kis patak is.


Látnivalói


  • A fenesi vár:   északi részén egy torony romja áll, mellette egy kapu és az egykori palotaház. A vár kapcsán érdemes megemlíteni, hogy a XIII. században építették és a XVIII. században rombolták le.
  • kiskói Medve Barlang a településtől mindössze 22 kilométerre található. Európa legszebb cseppkőbarlangjaként említik. Monumentális mérete, karsztképződményei és érdekes, hogy a barlangi medvétől származó leletek legnagyobb számban innen származnak. Ezt a medvefaj már 15-20ezer éve kihalt.
  • Mézgedi Cseppkőbarlang : Több szintből tevődik össze, ahhoz hogy az ember végigjárja egyrészt vezető, másrészt világító eszközök szükségesek.
  • Jégbarlang: Érdekessége, hogy a hőmérséklet soha nem emelkedik 0 - celsius  fok felé, tehát a barlang az örök jég birodalma jelzőt méltán kapta. 10-15 méter vastag jég borítja.
  • Biharfüred a településtől mindössze 28 kilométerre található. Fekvését illetően a Bihari-hegység ÉNY-i részében, a Jád patak forrásvidéken kell keresnünk. Az itteni Csodaforrás, a gyönyörű fenyőerdős táj, a monumentális hegyek, a mezők és tisztások azok, amik vonzzák az ide látogatókat.