Zágor

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Zágor a Zágori-patak mellett fekvő Maros megyei falu, mely Szászszőlőssel alkot egyazon közigazgatási egységet. Csupán 15 km-re fekszik innen Erzsébetváros.

Elnevezése. . .

egy bolgár-török személynévből ered. A Sagur férfinév pedig a suktür szóból, mely magyarra fordítva annyit tesz: hallgass.

Története röviden

Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz róla, a  XV. századból származik. Ebben a forrásban még Zagorként olvashatunk róla. A település első lakói a szászok voltak, akik a középkorban megépítették és erődítették evangélikus templomukat. Gazdasági szempontból sz itteni szőlős és gyümölcsöd kiemelkedően fontos volt. Napjainkban ezek a borospicék, szőlészetek elhanyagolt állapotban vannak.


Lakosság

Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része német, de él itt román és cigány nemzetiségű is.
1992-es népszámlálási adatok arról árulkodnak, hogy a számukat tekintve továbbra is domináns románság mellett, megnövekedett a cigányság száma, de 31 fő németnek, 30 fő pedig magyarnak vallotta magát.

A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Kis-Küküllői vármegyei Erzsébetvárosi járásának szerves részét.