Adorján-ház II., Nagyvárad

Adorján-ház II., Nagyvárad adatai:
cím:
Adorján-ház II., Nagyvárad
Nagyvárad
nyitva:
egész évben
ismertető

Doktor Adorján Emil első házát a Színház utca és Szilágyi Dezső utca sarkán álló telekre építtette, majd az ezzel szomszédos telket szerette volna eladni, ám nem talált vevőt rá. 1904 és 1905 között a sikertelen eladás miatt inkább bérházat építtetett a telekre. Az első épület az Adorján-ház I., a bérház pedig az Adorján-ház II. néven ismert.

A két Adorján-ház legfőbb értéke a főhomlokzatuk kialakításában rejlik, mely kimondottan különleges kiképzésű. A második Adorján-ház, azaz a bérház többi része tejesen elhanyagolható, szinte mindenben megegyezik az akkori átlagos bérházak kialakításával, leginkább funkcionális épületnek készült.

Az Adorján-ház II. alaprajza téglalap alakú, a földszinti részén található a bejárat, a folyosó és a lépcsőház. Az emeletre vezető lépcső két oldalán, a földszinten üzlethelyiségeket alakítottak ki, a bal oldali rész szélén kapott helyet a kocsibehajtó és az udvarra vezető gang. Az emeleteken hasonló elrendezésben négy lakás került kialakításra, melyek mindegyiket ötszobás volt. A lakások mindegyike utcára és udvarra néző szobákból álltak, valamint konyha, fürdő tartozott hozzá. Cselédszoba, kamra és személyzeti toalett is volt az emeleteken. Jelenleg az emeleti szintek kialakítása más, több kisebb lakássá alakították át őket, ahogy az Adorján-ház emeleteinek esetében is történt.

A homlokzat kialakítása teljesen eltér a mellette álló Adorján-ház I. homlokzatkialakításától. A főhomlokzat kilenc tengelyre bontható, melyet a középső tengely határoz meg. Ebben nyílik a gyalogosbejárat, mely fölött attikát alakítottak ki. A többi négy-négy tengely a középsőhöz igazodva szimmetrikus architektúrájú. A főhomlokzaton három erkélyt alakítottak ki. A központi három tengelyben és a két szélső rész második emeltén. A látványt a hullámos attika teszi mozgalmassá, mely a tengelyek fölött látványosabb és a középtengelyben emelkedik a legmagasabbra.

Az épület homlokzata vízszintesen két részre osztható. A földszint falfelülete egyszerű vakolású, ablakai és az ajtó, kapu félköríves záródásúak. A második részt a két emeleti szint alkotja, melyek szimmetrikus kialakítású falmezőkkel tarkítottak, ablakaik ezekben nyílnak. Az első emeleten egyenesen záródó, a második emeleten félkörívesen záródó ablakokat helyeztek el.

A homlokzat meglehetősen túlzsúfoltnak, mozgalmasnak hat a rengeteg virágdíszes stukkó és egyéb kialakítás miatt. Itt-ott még némi barokkos érzés is magába keríti a nézelődőt.

A nagy falmezők belső részét apró, de rengeteg virágdísz ékesíti. Az alsó szinten az ablakok keretelése nagyjából hasonló, ám mindegyikben van némi egyediség.

            A bejárati kapu kétszárnyú, a szélső tengelyben kialakított félköríves árkádban nyílik. A kapu kovácsoltvas díszítése pávatollat és népi virágmotívumokat mintáz, kialakítása nagyjából megegyezik az Adorján-ház I. bejáratának kiképzésével.