Astoria Szálloda (Sztarill-palota), Nagyvárad

Astoria Szálloda (Sztarill-palota), Nagyvárad adatai:
cím:
Astoria Szálloda (Sztarill-palota), Nagyvárad
Nagyvárad
nyitva:
egész évben
ismertető

 

            A nagyváradi Sztarill-palota, későbbi Astoria Szálló 1902-ben épült az egykori Bémer tér (ma Piata Ferdinand) és a Szalárdi utca (ma str. Teatrului) sarkán lévő saroktelekre. Az épületet a névadója és első tulajdonosa Sztarill Ferenc tervezte, aki számos nagyváradi épület kivitelezője volt. Sztarill Ferenc (1859-1943) építész a századfordulón Nagyvárad egyik ismert és sűrűn foglalkoztatott építésze volt, 1906-ban Budapesten szerzett építőmesteri oklevelet. Fő profilja nem a tervezés, inkább a kivitelezés volt. Komor Marcell és Jakab Dezső terveit (Adorján-ház I. és Adorján-ház II. valamint a Fekete Sas palota) számos alkalommal ő kivitelezte és még sok más, általában historizáló szecessziós stílusban épült nagyváradi épület fűződik a nevéhez, valamint évekig volt a Nagyváradi Építőiparosok Szövetségének elnöke.

            A kétemeletes Sztarill-palota emeleti részeiben bérlakásokat alakítottak ki, földszintjén az Emke kávéház működött, mely abban az időben híres és fontos helynek számított, szecessziós berendezése külön figyelmet érdemelt. Az épület bővítésének céljából 1904-ben, Sztarill Ferenc meg akarta vásárolni a várostól a szomszédos telket, melyen színházi díszletraktár állt. A raktárt más helyen építette volna fel, de a város nem fogadta el az ajánlatát, így a másik oldalon bővítette palotáját. Az utca felöli részen négy tengellyel toldotta meg az 1902-ben épült házat.

            A bérházat az 1930-as években szállodává alakították át, új neve Astoria Szálloda lett. A szálloda csupán rövid ideig működött, a második világháború után bezárták, az emeletén újra átalakításokat hajtottak végre, visszaállt az eredeti funkciójába, bérlakásokat alakítottak ki. A földszinten a híres kávézó helyén rövidáruüzlet nyílt, majd kiállítóterem lett. A szállodát 1975 után ismét megnyitották, a kávézó újra üzemelt, azonban a híres szecessziós belső nem maradt meg.

            A Sztarill-palota a Bémer tér oldalán öt tengely szélességű, a Szalárdi utca vonalában futó nagyobb homlokzata tíz tengely széles. Az épület földszinti, félemeleti és két emeleti szintből áll. Homlokzata kiemelkedően dísze, mind színeit mind kialakítását tekintve. Mozgalmas és hullámzó architektúrája egyedivé teszi. Az Adorján-házakhoz hasonlóan a Sztarill-palota is homlokzatával kápráztatja el az érdeklődőket. Gótikus és szecessziós látványelemek ötvözéséből erőteljes összhatás alakul ki, mely sajátossá teszi az épület hangulatát. A hosszabbik főhomlokzat első, negyedik, hatodik és kilencedik tengelye rizalitszerűen kilép a homlokzat síkjából, ahogy a Bémer térre néző kisebb homlokzat saroktengelyei is. A kiugró részek között hullámos vonalú erkélyeket alakítottak ki, ezek mellvédjén napraforgó és tulipán ornamentikájú díszítés látható. Jellemző a népies motívum Sztarill kivitelezéseiben, ahogy a szintén felkapott tervezők Komor Marcell és Jakab Dezső munkáiban is.

            A földszint ablaki nagyméretűek, egyenesen záródóak, a félemelet nyílásai kosárívesek, az első emeleten háromkaréjos záródású, a másodikon szamárhátívben végződő nyílások törik át a homlokzatot. Az ablakok körüli falmezők vakolatsávjai az ablakok lezárásának típusát formálják.

            Az épület belsejének eredeti, szecessziós dekorációjából mára alig maradt látnivaló. A bejárat az épület sarkán nyílik, ahonnan azonnal az Emke kávéház belsejébe lehet jutni. A bejárattal szemben az emeletre vezető lépcső áll, jobbra és balra pedig hosszanti kialakítású terek, melyek valószínűleg előcsarnokként, folyosóként funkcionáltak. A kávéház galériája ívesen kiképzett, faburkolatú pillérek tartják, melyeken türkök is voltak eredetileg. Jelenleg sokkal szegényesebb belsővel szembesül a látogató, mint amivel a Sztarill-palota vagy később Astoria Szálloda rendelkezett.

Fotók a régióból

Ajánlat
Héjjasfalva
Marosillye
Gyimesbükk
Bözödújfalu
Érvasad