Alsókomána

ismertető


Megye: Brassó megye.
Erdély régió.

Alsókomána  az Olt folyó bal partján fekvő falu Kőhalom közelében, Erdélyen, Brassó megyében.   Erdélyi községközpont; közigazgatásilag hozzátartozik: Felsőkomána, Királyhalma és Felsőtyukos.

Története röviden:


Az első írásos források Kwmana néven említik a fogarasföldi falut. Az 1600-1800-as években fontos uradalmi székhely, melyen a Rákóczi és Boér család udvarháza állt. A 16. században jobbágy és bojárcsaládokból tevődött össze a település lakossága. Az 1900-as évek első évtizedeiben mészégetéssel foglalkoztak az itt élők.

Lakossága:

1850-es adatok szerint a lakosság nagy része román nemzetiségű cigány kisebbséggel. Többségük ortodox, de jelentős a görög katolikus hívők  száma is.

A 20. század elején a lakosság etnikai összetétele csekély arányban változott, de a két addig jelenlévő vallás mellett megjelentek a református felekezethez tartozók is.

2002-ben még mindig a románság számbeli aránya a legjelentősebb némi cigány kisebbséggel, viszont 986 lakosából 833 ortodox, 113 görög katolikus és 29 pünkösdista felekethez tartozik.


Látnivalók:

  • Görög katolikus és ortodox temploma két egymást követő évszázadban épült (17. -18. század)
  • Kiállításai népművészeti és helytörténeti tematika köré szerveződnek.
  • Híres bazaltoszlopai (Piatra Cioplită).

Alsókomána testvértelepülése a Németországban található Nassenfels.