Alsószombatfalva

ismertető


Megye: Brassó megye.
Erdély régió.

Alsószombatfalva az Olt folyó partján fekvő falucska Fogarastól mindössze 13 km-re található Erdélyben. Közigazgatási egységet képez Voilaval.  

Története:

 Az első írásos források. . .


Zombata néven említik még a 16. században. A falu az erdélyi görög katolikus püspök székhelye és egyben vásárhely is volt.

A 18. században az itt élő családok nagy része jobbágyi sorban van. A következő század nagy eseménye volt juhvására, amikoris a juhokat a Havasalföldről terelték.   Létrejött az akkori Magyarország negyedik ménesuradalma. A lakosság nagy része székely. A 20. században a ménesuradalmi központ már Bábolna. Az első buszjárat a világháború első évében indult Alsószombatfalva és Szentágota közötti útvonalon.

Lakossága:


1850-es népszámlálási adatok szerint a lakosság nagy része román, vallásukat tekintve pedig ortodoxok. Az 1910-es adatok már említenek a románság mellett magyar, német és szlovák kisebbséget ; az ortodox vallás mellett pedig református, zsidó, katolikus, unitárius, evangélikus és görög katolikus híveket is.

2002-ben már csak román és cigány nemzetiség él a faluban. Az emberek 100%-a ortodox.

Látnivalók:

  • 19. századi ortodox temploma
  • Lázár Vilmos, aki a lipicai lovakkal versenyezve fogathajtó világbajnok lett. Ez a ménes ma  is  kontinensünk legnagyobb aranykanca-álománnyal rendelkező ménese.
  • 18. századi Bruckenthal-kastély

A falu híres emberei:

  • A 19. században személyesen tette itt tiszteletét Széchenyi István a " legnagyobb magyar".
  • Bárd Miklós költő.