Bálványosváralja

ismertető


Megye: Kolozs megye.
Erdély régió.

Bálványosváralja Dés közelében található Kolozs megyei községközpont, melyhez közigazgatásilag Bátony és Csabaújfalu tartozik.

Elnevezése. . .

A település, határától nem messze, a hegyekben található középkorból származó várról kapta nevét.

Története röviden

Az egykor itt álló Bálványos várat minden bizonnyal az 1241-1242-es tatárjárás utána építették. A települést említő első írásos forrás a XIII. századból származik, melyben még Baluanusként olvashatunk róla, de az idők során többféle névalakja is ismert, pl. : Varallya.
A XVI. században az erdélyi püspök segédkezett erődítésében, hogy ezzel I. Ferdinánd uralkodót segítse. Farnosi Márton János király viszont keresztül húzta számításait és visszafoglalta. Ezt követően Gerendi Miklós szerezte meg és természetesen a retorzió sem maradt el: miután az erdélyi vajda seregei megérkeztek ide és megerősítésével biztosították hatalmukat lerombolták és maradványaiból felhúzták Szamosújvárat.

Lakossága

A lakosság jelentős többsége 1910-ben magyar volt.
Egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Dési járás részét Szolnok-Doboka vármegyében.

1992-es népszámlálási adatok szerint az itt élők nagy része román, de rajtuk kívül voltak akik cigánynak, egy fő pedig németnek vallotta magát.

Bálványosváralja látnivalói:

  • Az 1400-as években épített templom, melynek renoválására az idők folyamán többször is szükség volt.
  • A település határától nem messze lévő hegy oldalában állnak az egykori Bálványos vár romjai.


Fotók a régióból

Ajánlat
Homoródfürdő
Gyergyószentmiklós