Barátság Háza - Mákófalvi Református Vendégház

BARÁTSÁG HÁZA BARÁTSÁG HÁZA és templom Ebédlő, konferenciaterem Emeleti társalgó Cifra szoba Cifra szoba, mákófalvi népviselet Nagyszoba Kisebb szoba BARÁTSÁG HÁZA Mákófalva WC zuhanyozóval Mákófalvi református templom
Barátság Háza - Mákófalvi Református Vendégház adatai:
cím:
Barátság Háza - Mákófalvi Református Vendégház
407013   Mákófalva
173
telefon:
0040 745-768-105, 0040 264-284-142
nyitva:
febr. 1. - nov. 31.
szállás típusa:
falusi szálláshely, vendégház
férőhely:
5 szoba (30 ágy)
tájékoztató árak:
20-30 RON / fő ellátás nélkül
28-38 RON / fő reggelivel
38-48 RON / fő félpanzióval
51-61 RON / fő teljes ellátással

ismertető

Mákófalva már 1200 körül, mint püspöki birtok szerepel a nyilvántartásokban, amikor is a Kolozsmonostori Apátsághoz tartozott. Mint egyház, a legrégebbiek közül való, ezt bizonyítja az 1861-ben lebontott régi templom, mely a XIV. század elején épült, s egy ugyancsak a XIV. századból származó, ma már nem létező harangja. A régi lebontott templom a XIV. század építési stílusának megfelelően torony nélkül, haranglábbal épült.

A község az 1500-as évek derekán már minden bizonnyal református volt. Egy időre a jezsuitáknak adományozták Mákófalva egy részét, de hamarosan újra református lelkész hirdeti a templomban az igét. A jelenlegi templom közmunkával, jelentős anyagi áldozattal 1861 és 1866 között épült fel, ami a templom mennyezetén található emléktáblán jelezve is van.
1906-ban közadakozásból új orgonát állítottak a régi helyett. Az orgonát ökrös szekérrel szállították el Nagyváradról.

A templomnak két harangja van: az egyik 1885-ből való, a másik 1920-ból. Az utóbbit a második világháborúban elvitték. Ez a felirat volt rajta: "Mikor megkondulok, az örökkévaló Istenhez hívlak benneteket. " Az elvitt harangot 1968-ban közadakozásból pótolja a gyülekezet.

A templom előtti téren levő első világháborús emlékművet nagy valószínűség szerint Magyarvistában készítették 1940-44 között. Ezzel magyarázható nemzeti színeinknek ívelt jelzése az oszlop felső részén, valamint az, hogy az emlékmű csak magyar felirattal van ellátva. Később a magyarságot s annak értékeit elnyomni akaró, a történelmi igazságok megsemmisítésére törekvő hatalom láthatatlanná tette a piros-fehér-zöld színeket.

A mellette található emlékmű alkotója egy szucsági kőfaragó, aki a nyolcvanas évek legelején kezdte el faragni a második világháborúban elesett mákófalvi hősök emlékét ápoló kőoszlopot. Az emlékmű több évig készül, majd 1985-ben végre mostani helyére szállítják. A kőfaragó megpróbálta úgy elkészíteni az emlékművet, hogy az hasonlítson az elsőhöz. Formáját tekintve ez sikerült is, azonban a feltűntetett motívumok már külső kényszerítésre készültek.
A templomkertben található a Millennium évében felállított, magyar címerrel ellátott kopjafa, mely Zsobokon készült el 2000. augusztus 20-ra.
A templom és a református parókia között áll a 2000-2002 között felépített, majd 2008-ban vendégszobákkal és hagyományos kalotaszegi cifra szobával kibővített új gyülekezeti ház, mely a "Barátság háza" nevet viseli.

A templomtól a falu központja felé vezető úton pedig a Kós Károly tervezte, s a nevét is viselő "Kós Károly" Népház, mely a faluközösség kulturális központja, valamint 2001-től ismét a Református Egyház tulajdona.


A Mákófalvi Református Egyházközség 2000-ben kezdett hozzá egy új gyülekezeti központ felépítéséhez. A központi fűtéssel ellátott 200 négyzetméteres épület, felszerelt konyhával, 2 mosdóval, öt vendégszobával van ellátva. Az ebédlőnek, konferenciateremnek, találkozóknak alkalmas nagy terem és a tetőtéri társalgó egyidőben is használható. A 28-30 személy elszállásolására alkalmas fűthető 2/3-4-5-8-9 ágyas szobák, az ízlésesen berendezett mákófalvi hagyományos népi cifra szoba már több csoportot is vendégül látott. A csendes, jó levegőjű, tiszta környezetben található gyülekezeti központ alkalmas képzések, konferenciák, csendes napok, találkozók, táborok, közösségi-, családos kirándulások, vagy egyéb alkalmak szervezésére.

Barátság Háza - Mákófalvi Református Vendégház tulajdonságai

Beszélt nyelvek: magyar, angol, román

Szállás szolgáltatásai: WC, zuhanyzó/fürdőkád, önellátó, reggeli, félpanzió, teljes ellátás, konyha, tűzhely, hűtőszekrény, ebédlő, parkoló, zárt parkoló, buszparkoló, kert, udvari tűzhely, kemping, társalgó, grillezési lehetőség, programszervezés, könyvtár, asztali tenisz, asztalitenisz, házi tej és tejtermékek, játszóhely, játék, játszótér

Környék szolgáltatásai: élelmiszerbolt, étterem, cukrászda, gyorsétterem, kávéház, parkoló, buszparkoló, tenisz, síelés, lovaglás, horgászat, csónakázás, sporteszköz-kölcsönzés, természetjárás, kemping, erdő/park, strand, uszoda, vízpart, szolárium, múzeum, vár, emlékmű, színház, mozi, szolgáltatások gyerekeknek, posta, pénzváltás, benzinkút, autókölcsönzés, fodrász, kozmetikai szolgáltatás, disco, piac, állatok, gyógyszertár, egészségügyi szolgáltatás