Kalotanádas

ismertető


Megye: Kolozs megye.
Erdély régió.

Kalotanádas a Körösfő és Sztána közötti úton található a Kolozs megyei Körösfő községben.

Elnevezése

Az első írásos források, melyek említést tesznek róla, a XV. századból származnak. Ezen források először Volahnadasként írnak róla, de az idők során többféle elnevezése is ismert: Oláh-Nádas, Oláh Nádas, Nádas, Oláhnádas . Napjainkban is használatos román neve pedig: Nadisul.


Története röviden

Az Almási birtok részét képezte már a XIV. századtól. Az itteni románság egy évszázaddal később jelent meg, erre utal akkori névalakja is: Oláhnádas.
Az ide települő románság legfontosabb foglalkozása a pásztorkodás volt, terményben nem adóztak, hanem az akkori szokásoknak megfelelően juhötvenedet fizettek. Ez a szokás a balkánról ered.

1850-es népszámlálási adatok magyar lakosságról nem számolnak be. Az itt élő emberek kivétel nélkül románok, Más a helyzet már az 1992-es népszámlálásnál, ahol az itt élők közül hárman magyarnak vallották magukat. Felekezeti hovatartozás tekintetében a magyarok nagy része református,   majd katolikus vagy baptista. A románokra jellemző az ortodoxhűség.
A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Bánffyhunyadi járás részét Kolozs megyében.


Látnivaló

A település temploma eredetileg görög katolikus volt és a XVIII. században építették. Külleméről elmondható, hogy fazsindelyes, karcsú tornyú építmény.