Magyarvista

ismertető


Megye: Kolozs megye.
Erdély régió.

Magyarvista Kolozsvártól mindössze 14 km-re található falu, mely a Nádas folyó jobb partján fekszik. Közigazgatásilag egy egységet képez Magyargorbóval.

Elnevezése

A vista utótag egy szláv főnévből származik, mely annyit tesz: kilátó. Ez az elnevezés utal a település domborzati fekvésére, hiszen egykor olyan magasságban terült el, hogy a környék gyönyörű panorámáját látni lehetett innen.

Története röviden

Az első írásos források, melyek említést tesznek róla a XIII. századból származnak. Ezen forrásokban még Visata néven olvashatunk róla. A település református temploma az 1400-as években épült, de az idők során többször szükségessé vált átépítése. Mennyezete kazettás szerkezetű és Umling Lőrinc nevéhez fűződik. A középkorban keletkezett freskókat csak a 20. században fedezték fel a torony nélküli templomnak.

Lakossága


1910-es népszámlálási adatok alapján az itt élők nagy része magyar nemzetiségű, nem elhanyagolható azonban a román kisebbség számaránya sem. Egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig volt a Nádasmenti járás része Kolozs vármegyében.

Érdekesség


A település érdekessége, hogy a kőfaragók által készített lakóépületekből nagyon sok van itt. A településnek még van egy középkorban épült, református temploma is.