Inaktelke

ismertető


Megye: Kolozs megye.
Erdély régió.

Inaktelke (románul Inacu) falu a mai Romániában Kolozs megyében (Judeţul Cluj).

Fekvése

Közvetlenül a Nagyvárad (románul Oradea) - Kolozsvár (románul Cluj Napoca) vasútvonal és a Kolozsvár - Egeres autóút között, a Nádasdarócot (románul Dorolţu) Gyerővásárhellyel (románul Dumbrava) összekötő úton felszik.

Első említése

Története

Magyar lakossága a reformáció óta református. Erdélyi Református Egyházkerület, Kalotaszegi Egyházmegye tagja. A falu a trianoni békeszerződésig Kolozs vármegye Bánffyhunyadi járásához tartozott.1850-ben 430 lakost vettek számba, és a lakosság sokszorozódása után a történelem és a szokások változásának következtében a lakosság 1992-re majdnem az 1850-es lélekszámra csökkent, 497 fővel.

Látnivaló

Templomát 1867-ban kezdik építeni. Az eredeti templomból megmaradt XV. századi gótikus stílusú keresztelőmedence a 21 méter magas torony aljában látható. Két harangja közül az egyik 1813-ban, a másik - Mátyás király emlékére - 1493-ban készült. A Kézdivásárhelyen (románul Târgu Secuiesc) készült orgona Kelemen István műve 1891-ből. Úrasztalát körösfői mesterek faragták 1935-ben. Említésre méltóak a falu faragott homlokzatú házai és kertkapui.

Forrás

  • Horváth Zoltán György–Gondod Béla: Kalotaszeg középkori templomai a teljesség igényével (Romanika kiadó, 2006. )

Külső hivatkozások

<references/>http://www. kalotaszeg. mlap. hu<references />