Bánffyhunyad

ismertető


Megye: Kolozs megye.
Erdély régió.

Bánffyhunyad (románul Huedin) A Sebes-Körös partján, Kolozs megyei város, melyhez közigazgatásilag Magyarbikal tartozik. Egyike annak a 14 településnek, amelyek a megyében GMO-mentes régiót alakítottak. Kolozsvár csupán 48 km-re található innen.
 


 Elnevezése
Nevének első tagja onnan ered, hogy a XV. században egy nemesi család vette birtokba , mely a Bánffy nevet viselte. Második tagja pedig, a magyar Honod személynévből ered.


 Története röviden
A XIV. században említik először, ekkor még  Hunad néven. Erről tanúskodnak a XV.   századból megtalált oklevelek, melyek szerint Zsigmond király Hunad váráért cseréli el a Komárom megye-i Kocs falut, és Teke-földét a Losonczy-Bánffy családdal. A város határában  vereséget szenvedett a honvédsereg az osztrák-orosz seregtől. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar.2002-es népszámlálási adatok radikális változást mutattak. A domináns számú románság mellett élt itt magyar, cigány, és német nemzetiségű is.1920-ig a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte Bánffyhunyad járás szerves részét Kolozs vármegyében.


 Látnivalói
 
Első református templomát a XIII. században építették. Ennek alapköveire épült, a mai hatalmas méretű gótikus stílusú templom. Tornya a XV. míg kazettás szerkezetű mennyezete csak a XVI. században épült. Umling Lőrinc készítette a XVIII. században.

 Itt született
A XIX. században Barcsay Domokos. Hunyad vármegye főispánja.
A XIX. században Ravasz László református püspök és egyházi író.
A XX. században Balázs Samu Kossuth-díjas színművész.
A XX. században Gábos Zoltán fizikus.