Brád

ismertető


Megye: Hunyad megye.
Erdély régió.

Brád Dévától csupán 32 km-re fekvő város Hunyad megyében, Erdély déli részén. Közigazgatásilag hozzá tartozik Ruda, Cerecel és Vályabrád.

Elnevezése

A román brad főnévből származik, mely annyit tesz fenyőfa. Eredetileg magyarok lakták, akik a Fenyőfalva nevet adták neki. A magyar lakosság száma folyamatosan lecsökkent, helyettük románok áramoltak be és nevezték el a települést.

Története röviden


A XVIII. században több jelentős történelmi ütközet zajlott ezen a területel. Itt mért döntő vereséget  a kuruc sereg a zarándi vármegye által kiállított, Szávai Mihály vezette nemesi hadakra.
A település volt az 1784-es Horea és Kloska vezette erdélyi parasztfelkelés gócpontja. A település teljes lakosságot meggyilkolták, miután a felkelést sikerült a románoknak elfojtani.
A román magyar hadak között nem ez volt az egyetlen összecsapás, hiszen az 1848-1849-es szabadságharc idején több kisebb ütközet zajlott itt váltakozó sikerrel.

Az 1910-es népszámlálási adatok szerint a lakosság nagy része román, de nem elhanyagolható a magyar kisebbség száma sem. Egészen 1920-ig volt a Brádi járás része Hunyad megyében.
2002-ben keletkezett adatok arról számolnak be, hogy a város lakóinak döntő többsége román, de él itt még magyar, cigány és német is.

Fotók a régióból

Ajánlat
Gyergyószentmiklós
Marosfő
Farkaslaka
Szamosújvár
Felsőőr