Csíkménaság

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Csíkménaság (románul Armaşeni): falu a mai Romániában Hargita megyében.

Fekvése

A falu Csíkszeredától 13 km-re keletre a Tapolca-patak völgyében fekszik.

Nevének eredete

Neve a magyar mén és ság (= domb) főnevek összetétele. Más vélemény szerint a keleti egyház szentjétől, Szent Ménásztól ered, de ismét mások a ménes és az ág magyar szavakból magyarázzák.

Története

1567-ben Menessagh néven említik. A falu zab és kendertermesztéséről volt híres. 1910-ben 2178, túlnyomórészt magyar lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Csík vármegye Kászonalcsíki járásához tartozott. 1992-ben 726 magyar lakosa volt.

Látnivalói

  • Szervátusz Jenő emlékművet állított az első világháború áldozatainak emlékére.
  • A településen található román stílusu templom helyett az 1400-as években gótikus stílusban építették meg a római katolikus templomot. Freskói, harangja és szárnyas oltára is külömleges. Utóbbit a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi. A hagyomány szerint Mária Terézia varrta az egyik miseruhát.
  • Román kori egykori temploma helyén épült a 15. században gótikus római katolikus temploma, melyet 1655-ben felújítottak. Korabeli freskói vannak. 1543-ban készült szárnyas oltárát a Magyar Nemzeti Múzeum őrzi, harangjai 1582-ből és 1604-ből valók. Miseruhái közül az egyiket állítólag Mária Terézia hímezte. Sekrestyéje falában 13. századi rózsaablak van. 1858-ban barokk oldalcsarnokkal bővítették. Tornya 1836-ban épült.
  • A falu I. világháborús emlékművét Szervátiusz Jenő készítette