Csíkszentsimon

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Csíkszentsimon az Olt bal partjának mocsaras területén fekvő Hargita megyei falu, melyhez közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak: Felszeg, Kútszeg, Kápolnaszeg és Csatószeg.
Csíkszereda innen csupán 16 kilométerre van.
Kápolnaszeg földrajzi elhelyezkedését tekintve a mocsaras részen van.
Bolhaszeg névalakja onnan ered, hogy azokat a faszegeket, melyeket a házak építésénél használnak, itt faragták.Elnevezése

minden bizonnyal középkori templomára utal, ezt ugyanis Szent Simon tiszteletére szentelték fel.

Története röviden

Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz róla, a  XIV. századból származik. Ebben a forrásban még Sancto Simonként olvashatunk róla. A XVI. század végén már iskolája volt.
Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar. A település egészen 1920-ig a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Kászonalcsíki járás szerves részét Csík vármegyében.
1992-es források arról árulkodnak, hogy a domináns számú magyar lakosság mellett élt itt román nemzetiségű is.

Látnivalók

  • Római katolikus temploma 1823 és 1835 között épült az Endes Miklós alkirálybíró által adományozott területen Szent László tiszteletére.
  • Temetőkápolnáját 1891-ben a Kottek család építtette.
  • Az Endes család kúriája ma óvoda, itt alkotott dr. Endes Miklós Csík-, Gyergyó-és Kászonszékek történetének szerzője.
  • A falutól 10 km-re nyugatra a Déli-Hargitában a Vermed-patak völgyében kénes-szénhidrogénes borvizes gázömlés van, melyben népi fürdőhely alakult ki.

Egyesülete

Mintegy 45 éve működik az egyházközösség vegyes kórusa. Ez mondható a legrégebbi kulturális együttesnek, melynek repertoárjában klasszikus egyházzenei  művek találhatóak. Országon belül és külföldön is sikeres fellépéseik vannak.
A hatvan főből álló vegyeskórusban együtt énekel fiatal és idős , férfi és nő. 2006 óta viseli a Szent László kórus nevet.