Csíkszereda

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Mai úti célunk a szintén Erdélyben található Csíkszereda, mely a többi erdélyi városhoz képest szintén népszerű a turisták körében.

     Ez a megyei jogú város Székelyföld kulturális régiójában fekszik, a Csíki-medence középső részén. Környékén már a bronzkor idején is éltek emberek, ám az első írásos emlékek 1558-ból származnak. Az 1891-es év óta folyamatosan csatoltak hozzá településeket, s 1968-ban Hargitafürdő, Csiba és Zsögödfürdő hozzácsatolásával érte el mai méretét, állapotát. Mint említettük, népszerű a turisták körében, amit elsősorban híres sörének, jégkorongcsapatának, valamint a hozzá tartozó Csíksomlyó területén megrendezésre kerülő pünkösdi búcsúnak köszönhet.

     A város 100 km távolságra fekszik Brassótól északi irányba, Székelyudvarhelytől pedig 52 km-re keletre. Érdekesség, hogy Csíkszereda eredetileg több apró településből állt, amelyeket a hagyomány szerint a hét napjairól neveztek el.

     Csíkszereda éghajlata kontinentális, ezzel Románia egyik leghidegebb településének számít. Télen a hőmérséklet akár a -30 fokot is elérheti, de több alkalommal mértek már -40 fokot is. A ködképződés sem ritka itt, a sok évi középhőmérséklet 5,9 fok között alakul.

     Következzen a szokásos felsorolás a városban található látnivalókról:

  • Mikó vára: neoreneszánsz stílusban épült ez a vár 1623-1631 között Mikó Ferenc munkája által. 1970-ben restaurálták, és először a Megyei Múzeum, majd később a Csíki Székely Múzeum, végül a Megyei Műkincsvédő Hivatal kapott itt helyet. A vár bejárata előtt egy impozáns park terül el, ahol Petőfi Sándor szobrát csodálhatjuk meg.

 

  • Római katolikus templom: ezt a csodálatos, barokk jegyeket magán viselő plébániatemplomot 1751 és 1758 között építették. A helynek különleges hangulata van, amely talán annak is köszönhető, hogy történelme meglehetősen viharosan alakult. Aki szereti a templomokat, az feltétlenül látogasson el ide.

 

  • Városháza: ez az impozáns épület eklektikus stílusban épült, 1886-1888 között. 1913-ban kibővítették, és hozzácsatoltak még egy szárnyat. Azóta ebben a formában pompázik, turisták tömkelegét vonzva.

 

  • Nagy Imre emlékház: ki ne ismerné a híres szobrász, rajz- és festőművészt, akinek az 1920-as években több kiállítása is volt Kolozsvárott, Brassóban, Marosvásárhelyen, Bukarestben, de még Londonban is. Csodálatos műveit múzeumok őrzik Erdély-szerte. A nagy művész hamvai az épület udvarán kerültek elhelyezésre, szülőházát pedig műemlékké nyilvánították.

 

  • Csíksomlyói búcsú: ez az esemény minden évben turisták százezreit vonzza, s ahogy említettük is, elsősorban ez teszi Csíkszeredát oly népszerűvé az utazók körében. Ez az esemény manapság az összmagyarság ünnepévé nőtte ki magát, a világ minden pontjáról jönnek ide az emberek. Júliusban itt kerül megrendezésre az Ezer székely leány nap is.

 

  • Műkorcsolyapálya: a hideg téli időjárásnak köszönhetően Csíkszereda a téli sportok hazája. Jégkorong csapata rendkívül híres, a Vákár Lajos műjégpálya pedig a város jelképévé vált. Ez az intézmény télen-nyáron, nagy látogatói létszámmal üzemel. A műjégpálya több világbajnokságnak is otthont adott már, mögötte pedig egy olimpiai méretű gyorskorcsolyapálya található, amely szabadtéri mivoltának köszönhetően egyelőre csak télen üzemel.

 

     Aki Erdélyben jár, az feltétlenül látogasson el erre a felejthetetlen helyre. A város mind kulturális, mind művészeti, mind pedig hagyományőrző szempontból kiemelkedik a régióból. Számos múzeumával, látnivalójával és híres sörével garantált szórakozást nyújt az ide látogatónak.