Ecel

ismertető


Megye: Szeben megye.
Erdély régió.

Ecel Szeben megyei falu.  

Története röviden

Ecelen értékes leletekre bukkantak a régészek: neolitikumból, bronzkorból és római korból származó település romjait hoztak felszínre. Az első írásos forrás, mely említést tesz a településről, a XIII. századból származik. Ebben a forrásban még villa Echeliniként olvashatunk róla, de az idők folyamán többféle névalakja is ismert : villa Heclini , Hetzelini villa és villa Eczlen , Ecczel , Heczeldorf .
A településen található templomot a XIV. században építették és erődítették, de többször is égetően fontossá vált átalakítása. Az 1600-as években kettős várfallal rendelkezett. Napjainkban már csak egy várfal áll. A XIV. századból származó források már iskoláról számolnak be.

Sajnos a történelmi viharok nem kímélték a települést sem, többen törtek be ide, gyújtogattak, mészároltak ( a XVII. században Bocskay István).


Lakossága

Az 1850-es összeírások alapján az itt élők nagy része román nemzetiségű, de majdnem ennyire jelentős a németek száma is. Ezen kívül él még itt magyar, zsidó és roma is.
Ez az arány 1992-re annyiban módosult, hogy a románság száma továbbra is domináns, a németeké viszont lecsökkent. Így a magyarok és romák mellett ők is kisebbségbe kerültek.
1997-es források szerint az akkor itt élő 45 német fő közül 18 öregek otthonában múlatja az időt.

Ecelen született. . .

az evangélikus püspök, Lukas Graffius a XVII. században.