Facsád

ismertető


Megye: Temes megye.
Erdély régió.

Facsád a Béga folyó két partján fekszik, a Raszaka-havas északnyugati lábánál Romániában, Temes megyében. Közigazgatási központ, hiszen hozzá tartozik:Batyest, Bazest, Bikis, Branyest, Románbunya, Facsádkistelep, Zsupunyest, Poverzsina és Temerest .

Neve:

a román făget szóból származik, melynek jelentése: bükkös. Az első írásos források a 16. századból származnak, Fagyath néven említik.

Története röviden:


Földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően kiemelkedő jelentőségű, hiszen Erdéllyen összeköti Temesvárt és Lugost. Egykori mezőváros, melynek várát ostromolta a török, majd Basta seregei. Végül Bethlen Gábor foglalta el. A 18 században nagy számmal érkeztek ide osztráki iparosok, majd németek, magyarok és szerbek. A város vásártartási privilégiummal rendelkezett. A 18. században a lakosság nagyrésze jobbágyi sorban élt.Az 1818-49-es szaadságharc egyik fontos mozzanata volt Bem tábornok hadművelete, aki , 1849. augusztus 16-án itt szállt meg és tanácskozott Eftimie Murguval. A tavaszi hadjárat későbbi hadműveleteinek szempontjából is fontos jelentőséggel bírt.
1994-ben nyílvánították várossá.

Lakossága


1910-es népszámlálási adatok szerint a lakosság nagy része román. Létszámot tekinve a románsággal közel megegyezik a magyarok száma, de jelen van a német kisebbség is. Vallási szepontból 3323 lakosából 1484 római katolikus, 1447 ortodox, 207 zsidó és 131 református vallású.

1992-ben a lakosság száma már majdnem 1000-el több, és a nemzetiségek aránya is változott. A lakosság nagyrésze román, és a magyarok és németek száma nem jelentős. A vallás is megosztottabb: 4085 lakosából 2961 ortodox, 450 római katolikus, 249 pünkösdista, 173 baptista és 142 református vallású.

Látnivalók:

 • Római katolikus, ortodox és református temploma, mely három egymást követő évszázadban (18-19-20) épült.
 • A 19. században épüt kaszinó épülete
 • Facsád várának alapfalai
 • Temes megye legnagyobb állóvize a város víztározója

  Gazdasági szempontból a legfontosabb:


  a többszáz munkást foglalkoztató Rifăget bőrgyár. Négy faipari üzeme is jelentős a foglalkoztatottság szempontjából.

  Itt született:

  • Szokoly Elek, aki a Pro Europa Liga igazgatója volt.
  • A híres olimpikon kardvívó, Nagy Ernő, aki aranyérmet szerzett.
  A Magyarországon található Szekszárd testvérvárosa.