Felsőilosva

ismertető


Megye: Beszterce-Naszód megye.
Erdély régió.

Felsőilosva Déstől mindössze 46 km-re található falu, mely Erdélyben, Beszterce-Naszód megyében található.

Neve. . .

az idők folyán többször változott: Ilosva, Kis-Ilosva, Felső-Ilosva. Az itt csörgedező patakok, melyről nevét is kapta először egy 14. századi forrás említi, Kysuluswa néven.

Története röviden:


Az itt élő román nemzetiségűek feltehetően a 16-17 század közötti időszakban települtek ide. Ekkor még nem volt önálló, hiszen Szeszárma részét képezte. Először Zsigmond Petru Logofăt tulajdonába került (Báthory nagylelkű adományaként), majd egy jól sikerült házasság révén már  Bálintit család fennhatósága alatt állt. A 17. századtól a Teleki család kaparintotta meg.

Megdöbbentő katasztrófát élt át a lakosság a 2006-os évben, amikor árvíz öntötte el a falut. Ez az árvíz 13 ember és 450 állat életét követelte.

Lakossága:


Az 1850-es népszámlálási adatok szerint etnikai és vallási összetétele igen sokszínű; a lakosság nagy része román jelentős zsidó és cigány kisebbséggel. Az ekkor jelen lévő vallások a görög katolikus és a zsidó.

2002-es adatok még mindig a román nemzetiség dominanciájáról számolnak be, olyannyira , hogy a lakosság 100%-a románnak vallotta magát, ám felekezeti hovatartozást vizsgálva megállapíthatjuk, hogy az emberek nagyrészt az ortodox egyház tagjai, 1020 lakosából mindössze 58 görög katolikus.

Felsőilosvai születésű. . .

a híres író. Liviu Rebrenau.