Gógán

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Gógán a Kundi-patak mellett, Maros megyében fekvő falu, mely közigazgatásilag Bonyán megye része. Területileg a régebben különálló Gógánfalvával összeolvadt. Nem messze található innen Dicsőszentmárton és Bonyha, mellyel egyazon közigazgatási egységet is képez.

Története

A település határától nem messze egyesek szerint egy vár állt. Az első írásos forrás, mely említi Újvárat, a XIV. századból származik. Minden bizonnyal az erdélyi vajda építette, akinek fennhatósága alatt állt e terület. Birtokolták többek között még a Losonczyak, a Báthoryak és Bethlen Miklós is. Napjainkban semmilyen maradványa nem látható, ugyanis az 1400-as években lerombolták.

Az első írásos forrás, mely említi a települést, a XIV.   századból származik. Ebben a forrásban még Chuchanként olvashatunk róla.


Lakosság

Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar, de nem elhanyagolható a románság száma sem. 1992-es népszámlálási adatok alapján a lakosság nagy része magyar, de jelentős a románság száma. Egy fő cigánynak, egy fő pedig szásznak vallotta magát.

A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte az Erzsébetvárosi járás részét Kis-Küküllő vármegyében.


Nevezetességek

A település református templomát az 1200-as években építették. Az idők során szükségessé vált átalakítása, miután már gótikus stílusjegyeket hordozott magán. Híres mennyezete a XVI. században keletkezett.