Homoródszentpál

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Homoródszentpál a Nagy Homoród völgyében található Hargita megyei falu, mely közigazgatásilag Homoródszentmárton községközponttal alkot egyazon egységet. Székelyudvarhely is csupán 15 kilométerre van innen.  

Elnevezése

középkorban megépült templomáról ered, melyet Szent Pál tiszteletére szenteltek fel.
.

Története röviden

Már a római korban is előszeretettel hasznosították az itteni sóbányákat. a falu északi és déli pólusa között katonai tábor működött a római korban. A régészek castrum és fürdőmaradványokra bukkantak.
Az 1400-as években megépítették gótikus templomát, de a XVIII. században már szükségessé vált felújítása.
A napjainkban is itt álló unitárius templom XX. századi.
Számtalan halastó van a sóskúttól nem messze.
Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar.   1992-es népszámlálási adatok alapján a lakosság nagy része magyar, de két fő románnak vallotta magát.
A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Homoródi járás szerves részét Udvarhely vármegyében.


Látnivalók

  •  A régi unitárius templom lebontását követően a XIX. század közepén épült meg a mai unitárius templom.
  • Az 1500-as években épült egy református templom, melyet lebontottak és a XVIII. században építettek helyére egy újat. Az új templomot a XX. század elején renoválták.
  • a Brassói úton találhatjuk a település római katolikus templomát.
  • A jelentős befolyással rendelkező Kornis család udvarháza már az 1400-as években itt állt, de Kornis Mihály és Farkas várkastéllyá szervezte. A XIX. században lepusztult, a termelőszövetkezetek idejében gazdasági épületek működtek itt.
  •   A magyar határvédelmi várrendszer egyik láncszeme volt a középkorban a Béla bán által építtetett vár.
  •   Sósvízű kútját a lakosság hasznosítja. Területileg a Nagy-Homoród szentpáli hídjától nem messze találjuk , a régi sóbányák mellett.

Fotók a régióból

Ajánlat
Temesvár
Zeteváralja
Csíkszentimre
Meregyó
Lápos