Kerc

ismertető


Megye: Szeben megye.
Erdély régió.

Kerc az Olt folyó bal partján, Nagyszeben közelében fekvő Szeben megyei községközpont, melyhez közigazgatásilag az alábbi falvak tartoznak:  Gainár és Oláhújfalu.

Története röviden

Az első írásos forrás, mely említést tesz róla egy XIII. századból származó oklevél, melyben a Benedeki erdélyi vajda tulajdonát képezi, aki úgy tett rá szert, hogy a románoktól egyszerűen elvette. Ebben a forrásban még Kerchként olvashatunk róla.

Az itt található cisztercita templom és kolostor az 1400-as években épülhetett, de erre és alapítására vonatkozó dokumentációt még nem találtak. Hanyatlása az 1500-as években kezdődött meg. Ekkor az a döntés született, hogy a kolostor egy részét átformálják templommá. Ezt a szász evangélikusok szerezték meg. Az itt álló udvarház a templommal egyetemben folyamatosan hanyatlott.

1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része német, de nem elhanyagolható a románság száma sem.
A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig volt az Alsóárpási járás része Fogaras megyében.
Az 1992-es népszámlálási adatok arról tudósítanak, hogy legnagyobb számban már a  román nemzetiségűek élnek itt, de fellelhető még német, cigány és magyar is.


Kercen született

az erdélyi költő Viktor Kästner, akinek munkássága azért érdekes, mert műveinek nagy részét szász tájszólásban írta.

Fotók a régióból

Programok
Szilágycseh, 2018. dec. 29.-2019. jan. 2.

Ajánlat
Zeteváralja
Zetelaka-Ivó
Madarasi Hargita
Jósikafalva
Havasrekettye