Kézdiszentkereszt

ismertető


Megye: Kovászna megye.
Erdély régió.

Kézdiszentkereszt a Felső-Háromszéki-medence északi öblösödésében található Kovászna megyei községközpont, melyhez közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak:  Bélafalva és Kurtapatak. 1899-ig Kézdipolyánnak ismerik.

Kézdivásárhely innen csupán hat kilométerre található.

Elnevezése

Korábbi névalakja a szláv poján szóból ered, mely magyarra fordítva annyit tesz: tisztás.
Mai névalakja pedig a Szentkereszt tiszteletére felszentelt templomáról származik.

Története röviden

A település külterületétől nem messze egy szláv település maradványaira bukkantak. Pusztulását a VI. és a IX. századra datálják.
A településről tudni illik, hogy már ősidők óta lakott. Azonban régi és mai területe nem esik egybe. Korábban a Kiskászon felett a Szentjános tövében élhetett az itteni lakosság. Ezt a területen található kápolna maradványai támasztják alá. Erről a területről a Perkőhöz tartozó Bolygó nevű helyre települhettek. A források szerint már a XIV. században biztosan rendelkezett templommal. Az 1500-as évek második felében a lakosság kollektív büntetést kapott

Területe ősidők óta lakott. A Telek-pataknál és a Kerekhegynél 6. századi és 9. századi szláv település nyomaira bukkantak. A falu eredetileg valószínűleg a Kiskászon felett a Szentjános tövében alakult ki, ahol egy kápolna alapjai is láthatók, majd alább a Perkőhöz tartozó Bolygó nevű helyre települt, végül mai helyére költözött. A falunak már 1332-ben is volt temploma, melynek helye nem ismert. 1562-ben szabad lakóit a felkelésben való részvétel miatt jobbágysággal büntették. 1910-ben 1730 lakosa volt. A trianoni békeszerződésig Háromszék vármegye Kézdi járásához tartozott. 1992-ben 1371 lakosából 1370 magyar és 1-román volt.

Látnivalók

  • Római katolikus temploma 1717-ben épült, az 1802. évi földrengés megrongálta, ezért 1804-ben újjáépítették. 1822. október 6-án a faluval együtt tűzvész pusztította. Az 1990-es földrengés is megrongálta.
  • Az ortodox fatemplom 1762-ben épült.
  • A Zonda-hegy oldalából előtörő ásványvizeit 1895-óta palackozzák "Vénusz" néve

Híres emberek