Kisselyk

ismertető


Megye: Szeben megye.
Erdély régió.

Kisselyk Medgyes közelében fekvő Szeben megyei község, mely közigazgatásilag Sorostélyhoz tartozik.

Története röviden


Az első írásos források, melyek említést tesznek róla, a XIV. századból származnak. Ebben még Monte Fornacisként olvashatunk róla.
Majd egy évszázaddal később már iskolával rendelkezett és vásártartó helyként funkcionált.
A XVI. században építették fel a település szász evangélikus templomát, melyet erődíteni is kellett. A török offenzíva sajnos nem kerülte el, a seregek fosztogattak gyilkoltak , ezzel jelentősen megnyirbálták a falu gazdasági és emberi forrásait.
A reformáció hatására a lakosság nagy része fogékony lett az új hitre. Jeles eseménynek számított az 1661-es esztendőben, amikor az erdélyi parlament itt ülésezett. A török csapatok mellett az osztrák haderők is jelentős károkat okoztak a későbbiekben, emellett jelentős épületek pusztultak el a XIX. század két nagy tűzvészében.


Lakossága

1910-es adatok szerint a lakosság nagy része német nemzetiségű, de nem elhanyagolható az itt élő románság száma.
Egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig volt a Medgyesi járás része Nagy-Küküllő vármegyében. Az itt élő németség a második világháború miatt rákényszerült arra, hogy Németországba visszatérjen.


1992-es népszámlálási adatok arról tudósítanak, hogy a nagyrészt román nemzetiségű lakosság mellett él még itt német, cigány és magyar nemzetiségű is.


A község látnivalója. . .

1400-as években épített evangélikus temploma, mely az akkor uralkodó korstílus, a gótika jegyeit viseli magán. Keresztelőmedencéje bronzból készült minden bizonnyal a XV. században.