Lapupatak

ismertető


Megye: Szilágy megye.
Erdély régió.

Lapupatak Romániában található Szilágy megyei falu.


Elnevezése


Az első írásos források, melyek említést tesznek a településről. a 16. századból származnak. Az idők során több névalakja is ismert: Lapúpatak, Lepu, Lăpu.

Lakossága 


1850-es népszámlálási adatok szerint az itt élők nagy része román nemzetiségű, de 391 lakosából 59 cigánynak, 5 ember pedig zsidónak vallotta magát. Az itt élő magyarság száma rendkívül csekély, 1992-es adatok alapján, mindössze egy magyar él itt.

Vallási szempontból a lakosság heterogén, hiszen élnek itt görög katolikusok és izraeliták is.
1992-es statisztikák szerint az itt legnagyobb arányban élő nemzetiség, a románság szigorúan ortodox vallású, az egyetlen itt élő magyar pedig református.

Története röviden:


A rómaiak híresek voltak az általuk épített tökéletes utakról. Az itt felfedezett útmaradványok, melyek a római korból származnak, azt bizonyítják tehát, hogy hosszú idők óta lakott terület Lapupatak.
A 14. században a település és a hozzá tartozó Almási vár földesúri birtokba került. A falu egyik nevezetessége, az eredetileg görög katolikus fatemplom 19. századi építmény. Pár évtizeddel a fatemplom megépítése után keletkezett Jegenye katolikus filiája.

1920-ig, amíg a trianoni békediktátum pontjai érvénybe nem léptek, Lapupatak a Hídalmási járás része Kolozs vármegyében.