Lőrincfalva

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Lőrincfalva a Nyárád folyó jobb partján fekvő falu, mely Maros megyében fekszik, nem messze Lukafalvától, mellyel közigazgatásilag is egyazon egységet alkot. Marosvásárhely is csupán 12 km-re van innen.

Elnevezése

Élt itt egy telepes, akit Lőrincnek hívtak. Minden bizonnyal innen ered neve. Román névalakja a leorda magyarra fordítva annyit tesz: medvehagyma.

Története röviden

Az első írásos forrás, mely említi, a XIV. századból származik. Ebben a forrásban még villa Laurenciiként olvashatunk róla.
A település lakói székelyek voltak, akik sok szenvedést éltek meg egyrészt a Nyárád folyó kiöntése miatt, másrészt a támadásoktól. A XVII. században tört be a településre Basta hadereje és Gedeon katonái pedig a XIX. században porig égették.

1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar. Ez 1992-re annyiban módosult, hogy a továbbra is domináns számú magyarság mellett négy ember románnak vallotta magát.
A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig volt a Marosi alsó járás része Maros-Torda vármegyében.


Lőrincfalva látnivalói

  • Román kori templomát a török seregek feldúlték majd a földdel tették egyenlővé. A XVIII. században újjáépítették és tornyot is felhúztak mellé. A teteje teljesen tönkrement, ugyanis belecsapott a villám, így a XIX. században renoválása és bővítése is szükségessé vált.

Híres emberek

  • Itt látta meg a napvilágot a híres művelődéstörténész Benkő Samu.
  • Napjainkban is megtekinthető a szobrászművész, Bálint Károly műterme a falu központjában.