Marosvásárhely

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Ez a turisták által rendkívül közkedvelt település a székelység fővárosának számít, a régió kereskedelmi, oktatási, közlekedési és szellemi központja. Az egykori Marosszék, Maros-Torda vármegye, ma pedig Maros megyeként emlegetett székhelyeként tartják nyilván. Lakosságát tekintve országos szinten a tizenhatodik, míg Erdély tekintetében a hatodik legnagyobb városnak számít, ám a magyarok száma Romániában itt a legmagasabb. Ezzel a ténnyel Marosvásárhely még Kolozsvárt is megelőzi.

    Ezen a gyönyörű vidéken az emberek már az őskorban is megvetették a lábukat, ami kétségkívül a Maros közelségének, valamint a környező dombokon elterülő óriási cserfa- és bükkerdőknek tudható be. Az első település azonban, ami a mai Marosvásárhely elődjének tekinthető, csupán a XI. század éveiben jött létre.

     A várost három földrajzi tájegység határolja: a Mezőség, a Maros-völgye és Nyárádmente, tengerszint feletti magassága 320 méter. Területe a Maros mindkét partját uralja, a központi rész és a városnegyedek zöme azonban a folyó bal oldali partján terül el. A belvárostól nem messze látható a város legmagasabb pontja, nevezetesen a Somos-tető, ami egyben Marosvásárhely legfontosabb turisztikai állomása is.

     Marosvásárhely éghajlata mérsékelten kontinentális, népessége a 2007-es népszámlálás szerint csaknem 146.000 fő, aminek közel 50%-át magyarok teszik ki.

     Az alábbi felsorolásban a fő nevezetességek egy rövid listáját írjuk le, a teljesség igénye nélkül:

 - Kiskatedrális: Marosvásárhelyen számtalan gyönyörű templom található, de ezek közül talán a legszebb a Kiskatedrálisnak is nevezett templom, ami valójában méretét tekintve inkább egy kápolnához hasonlatos. Ez az 1926-1936-ban épült templom a római Szent-Péter bazilika mintájára készült, a név természetesen innen ered. Az épület közkedvelt a turisták körében, az előtte elterülő parkban Emil Dandea korábbi polgármester szobra kapott helyet.

- Közigazgatási palota: Bernády György polgármester kérésére épült ez a csodálatos épület, amely eredetileg városházaként működött. Az itt élő emberek gyakran nevezték Cifra Palotának, hiszen az akkori Marosvásárhelyen ritkaságszámba ment az ilyen impozáns, gyönyörűen kivitelezett épület. A palota jelenleg a Maros Megyei Prefektúrának és a Megyei Tanácsnak ad otthont.

 - Zenélő kút: rendkívül hangulatos ez a Bodor Péter székely ezermester által épített kút, ami méltán népszerű a turisták körében is. Érdekesség, hogy hajdanán a víz hajtotta szerkezet reggel 6 órakor, délben, este 6-kor, illetve éjfélkor híres dallamokat, úgymint a Himnuszt, a Kossuth Lajos azt üzente című dalt és a Rákóczi-indulót játszott.

- Marosvásárhelyi állatkert: a Somos-tetőn, a várostól északkeletre található ez a 20 hektáron elterülő, több mint 500 állatnak otthont adó létesítmény. Állatbarátoknak kötelező meglátogatni, gyerekeknek és családoknak egyaránt garantált szórakozást nyújt.

 

     Az itt felsorolt látnivalók csupán töredékét képezik a városban található nevezetességeknek. Megemlíthetnénk még a Néprajzi Múzeumot, a számtalan templomot, középkori hangulatot idéző szobrot és szökőkutat, amelyek mind-mind névjegyei ennek a felejthetetlen városnak.

     Marosvásárhely tökéletes turisztikai célpont, bátran látogassuk meg, ha tehetjük!