Nyújtód

ismertető


Megye: Kovászna megye.
Erdély régió.

Nyújtód A Feketeügy-patak jobb partján Kovászna megyei község, mely közigazgatásilag Kézdivásárhelyhez tartozik. Kézdivásárhely csupán 5 km-re található innen. A község az alábbi két nagy részből áll: Kis-és Nagynyújtód, Kisnyujtódot, Kézdiszászfalutól, csak az Eszternek nevű patak határolja el.

Története röviden

A XIV. században említik először , ekkor még Nachtond néven. A XVI. században, a reformáció idején a szerzeteseket az unitáriusuk elüldözték. A XVII. században azonban kolostort alapítottak. Mivel elköltöztették őket, mára már semmi nyom nem található a kolostorról. Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar.1992-es népszámlálási adatok adatok sem mutattak jelentős változást. A domináns számú magyarság mellett élt, itt román nemzetiségű is.1920-ig a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte Kézdi járás szerves részét Háromszék vármegyében.

Látnivalói

  • Barokk temploma, mely eredetileg gótikus stílusban épült a XV. század óta fent áll. Tornya a XIX. században készült el. A század elején, földrengés miatt, jelentősen megrongálódott. A hibákat pár évvel később ki is javították.

Itt született

  • Antal Árpád XX. századi történész és egyetemi tanár.
  • Jakabos Ödön XX. századi világjáró.