Oroszhegy

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

Oroszhegy (románul Dealu): a Bosnyák és Balé-patak partján az Őrhegy lábánál, Hargita megyei községközpont, melyhez közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak:  Székelyfancsal, Székelyszentkirály, Székelyszenttamás, Tibód és Ülke. Székelyudvarhely csupán 20 km-re található innen.Elnevezése

Nevének keletkezéséről több feltevés is született. Egyesek szerint , szláv telepeseiről kapta nevét, míg mások szerint neve az ómagyar urit szóból ered.

Története röviden

A XIV. században említik először, ekkor még Uriczhegy néven . Mákvár maradványai ma is láthatók a Deskő-hágó határában. A feltárások szerint, a vár bronzkori. Régen az egyik legmagasabb lélekszámú település volt. Első templomát a XVII. században rombolták le. Az 1910-es összeírások szerint a lakosság nagy része magyar volt.1992-es népszámlálási adatok sem mutattak jelentős változást. A domináns számú magyarság mellett élt itt román , és cigány nemzetiségű is.1920-ig a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte Udvarhelyi járás szerves részét Udvarhely vármegyében.

Látnivalói

  • A XVIII. században épült mai temploma. Alapjaiban nem változott, csak a XX. században restaurálták. Tornya, még ma is az eredeti.
  • A XVIII. században épített kápolna, mely Szent László tiszteletére lett felszentelve Kápolnamező helyén állt. Ma Sátorhelynek is nevezik gyógyvizei miatt. Régen közkedvelt búcsújáróhelyként tartották számon.