Parajd

ismertető


Megye: Hargita megye.
Erdély régió.

 

      Parajd, románul Praid, németül pedig Salzberg, egy község a romániai Hargita megyében. Sokan nem tudják, hogy ez a Sóvidék központja, mely nevet azzal érdemelte ki, hogy itt található a Kárpát-medence egyik legfontosabb, legnagyobb sóbányászati lelőhelye.

     Ez az apró, turisták által közkedvelt település Székelyudvarhelytől 38 km-re északnyugatra, a Görgényi-Havasoktól déli irányban fekszik a Kis-Küküllő mentén. A település neve a magyar paraj főnévből származtatható. A hagyomány szerint a só szállító fuvarosok ezen a gyönyörű helyen „páréztatták” lovaikat, miközben a szekereket sóval rakták meg.

     Parajd határában, a Kis-Küküllő és a Nagyág völgyében haladva egy sziklacsoportot találhatunk, amelyen Rapsóné várának romjai magasodnak. Ez az ősszékely vár Parajd egyik jelképévé vált, noha a vár eredete és sorsa mindmáig ismeretlen.

     Ezen a vidéken már a római uralom idején is sóbányák működtek, s a település lakói 1562-ig szabadon rendelkezhettek a kibányászott sóval. Ennek köszönhetően az itt kitermelt sót a székely nemzet sójaként is emlegetik.

     A település több híres ember szülőhelye volt, többek között itt született Hankó Vilmos kémikus, Keresztes Lajos olimpiai bajnok birkózó, valamint Dr. Parajdi Ince Lajos író is.

     Ezen a csodálatos vidéken számtalan látnivaló található, ebből következzen most egy válogatás:

- Rapsóné várának romjai: mint már korábban is említésre került, ez a csodálatos ősszékely vár egy sziklacsoport tetején található, s igen közkedvelt a turisták körében. 1974-ben egy nagyszabású ásatást hajtottak itt végre, mely során napvilágra kerültek bizonyos feltevések. Az itt feltárt adatok szerint a várat XI-XII. századinak tartják.

- Sóbányák: kétségkívül a település legnagyobb látványosságának számítanak a Parajd határában lévő sósziklák, melyek közül a legmagasabb és legnevezetesebb az 576 méter magas Sóhát. Ez a szikla közel 2 milliárd tonna sót tartalmaz, jelentős százalékát az itt termelt só készletnek. Jó tudni, hogy a bányák sócsarnokait előszeretettel látogatják a légúti megbetegedésben szenvedők, hiszen a só jótékony hatással bír az ilyen típusú kórságra. A bányában egyébként egy templom és egy játszótér is található 120 méter mélyen.

- Sóhivatal: ez a XIX. századi épület manapság már csupán egészségügyi rendelőként funkciónál. A rendelő a sóbányák szomszédságában található, és szintén sokan látogatják légúti megbetegedés gyanújával.

 Parajdon ezen kívül számtalan fürdő található, aminek következtében a település üdülőhelyként is funkcionál. Fürdőire jellemző a meleg, sós víztartalom, ahol a fürdőzők valósággal lebegnek a tömény sós vízben.

     Az idősebb parajdiak ismerik a sóvidéki táncokat, melyekből érdekes ízelítőt kaphatunk, ha meglátogatjuk a Székelyföldi Táncházat. Az itteni felsősófalviak többsége székely viseletben ropja a nem mindennapi táncokat. Azoknak sem kell búslakodniuk, akik a pincehideg bort szeretik, hiszen itt számtalan jó minőségű nedűből válogathat az ide látogató.

     A székely emberek nem csak jó házigazdák, de rendkívül híresek vendégszeretetükről is. Aki ide ellátogat, az garantáltan jól fog szórakozni, és megismeri Székelyföld egy méltán híres darabkáját is.

Fotók a régióból

Ajánlat
Szováta
Székelyszentlélek
Kolozsvár
Csíkszentimre