Székelyhodos

ismertető


Megye: Maros megye.
Erdély régió.

Székelyhodos Maros megyei községközpont, melyhez közigazgatásilag az alábbi települések tartoznak:Ehed, Iszló és Jobbágytelke. A település nem messze található Marosvásárhelytől és Szászrégentől.  

Elnevezése

határától származik, ugyanis a helyiek elmondása szerint ez a faj különös gyakorisággal fordult elő errefelé.

Története röviden

Az első írásos forrás, mely konkrét említést tesz róla, a XIV. századból származik. Ebben a forrásban még Hudusként olvashatunk róla. A XVIII. században ütötte fel fejét a pestis, mely a lakosság jelentős részének elhalálozását okozta.
A XIX. században hetivásárokat tartottak itt, általában minden szombaton. A fontos privilégiummal rendelkező Székelyhódost mezővárossá nyilvánították.
1910-ben 582 lélekszámú településként említik a források.
A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Nyárszeredai járás részét Maros-Torda vármegyében.
1992-es népszámlálási adatok alapján a lakosság nagy része magyar, cigány kisebbséggel.

Látnivalói

  • A falu temetőjében helyezték örök nyugalomra Berecki Miklóst. Ő volt az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc legendás hőseinek egyike.
  • A település római katolikus templomát eredetileg román stílusban építették, de az 1600-as években szükségessé vált átalakítása, melyet már az akkoriban uralkodó művelődéstörténeti korszaknak, a gótikának megfelelően végeztek. A XVIII. században még egy átalakításon átment, tornyával is ekkor bővítették ki.