Viktóriaváros

ismertető


Megye: Brassó megye.
Erdély régió.

Viktóriaváros: másnéven Győzelemváros a román Brassó megyében található  Erdélyben.

Földrajz elhelyezkedése:

A Fogarasi-havasok lábánál található, Fogarastól mintegy 34 km-re délnyugati irányban. Fontos ismertetője, hogy a Moldoveanura, Románia legmagasabb hegycsúcsára induló turistaút kiinduló állomása.

Elnevezése történelmi okokra vezethető vissza, hiszen 1954-ben, amikor a szocializmus győzelme bekövetkezett, akkor kapta a város a nevét: Viktóriaváros. (a román victorie jelentése: győzelem. )

Története

1936-ban az esseni Ferrostahl cég és a román hadügyminisztérium között megállapodás jött létre: közös lőporgyár épításe kezdődött Felsőucsa területén.   Ez megannyi erdő kiírtását eredményezte, bár megkérdőjelezhetetlen, hogy az ezzel egyidőben megkezdődő tereprendezése folyamatok és az infrastruktúra kiépítése a térség dinamikus fejlődését eredményezte.

1942-től 1944-ig hadifoglyok és munkaszolgálatos zsidók építették a gyárat. A kommunista fordulat évét jelentő 1944 után azonban már szovjet ellenőrzés alatt zajlott a gyárépítés. A kommuista minta határozta meg ezekután a termelést és a városfejlesztést is. Kezdetben kertvárosias házakat és palotaszerű középületeket, az 1960-as évektől lakótömböket emeltek.

Az 1950-es években a várost jellemezte az izoláció, hiszen védőfallal igyekeztek elszigetelni magukat a környező falvak lakóitól és a környéken még aktív partizánoktól. A kommunista rendszer viszonya a valláshoz itt sem különbözött a többi szocialista ország mintájától: Ateista városnak nyilvánították és egészen az 1990-es évekig egyetlen templom sem működött benne.

Lakosságásának etnikai és vallási összetétele:

2002-es népszámlálási adatok alapján:  9059 lakosából 8883 volt román, 73 magyar és 53 német nemzetiségű; 8684 ortodox és 80 baptista vallású.

Gazdasága:

Az iparban dominál a vegyipar szerepe:
  • A legnagyobb kémiai gyár a Viromet elsősorban formaldehid alapú műgyantákat, karbamidgyantákat, formolt, metanolt és paraformaldehidet gyárt.
  • 1995-ben alapult a Virolite vegyiüzem, ahol ioncserélő gyantákat gyártanak
  • Rompiro robbanóanyaggyár

Az oktatás magas színvonalon működik a városban. Ki kell emelnünk a(z):

  • Ion Codru Drăguşanu Elméleti Líceumot
  • Alexandru Bărbat Műszaki Kollégiumot
  • Árvaházat, melyet német segítséggel 2001-ben hoztak létre. Mintegy 170 gyermeknek biztosít élhető körülményeket.