Vízakna

ismertető


Megye: Szeben megye.
Erdély régió.

Vízakna Nagyszeben közelében található falu, melyhez Toporcsa tartozik közigazgatásilag. A település Szeben megyében van. .


Elnevezése

minden bizonnyal az innen nem messze található Víz patak sóbányájáról ered.

Története röviden

Az itt feltárt leletek egyértelműen bizonyítják, hogy már a római korban lakott terület volt és a lakosság használta a sóbányát, ami napjainkra jelentős fürdőhellyé nőtte ki magát. A város határától nem messze az egykor itt álló római castrum maradványai tekinthetőek meg. A város református templomát az 1400-as években építették, román stílusban.   Az idők során szükségessé vált átalakítása, erődítése. Fallal is körülvették. Az 1848-1849-es szabadságharc egyik fontos csatája itt zajlott. Bem seregeire a reakció döntő vereséget mért.   Erről a csatáról szól a romantikus költő Petőfi egyik verse. A településen álló ortodox templom felépítését Vitéz Mihály szorgalmazta az 1800-as években.

1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része román nemzetiségű, de él itt még magyar és cigány kisebbség is.
1992-es népszámlálások alkalmával számukat tekintve  még mindig a románok vannak a legtöbben. Jelen vannak még a magyar a cigány és a német nemzetiségűek is.

Vizakna hírességei

  • Az orvos Bereck György itt látta meg a napvilágot. Szintén itt született a híres történész, aki jogtudósként is munkálkodott Szász Károly és a szabadságharc hősnője Bányai Júlia.
  • Vizaknán halt meg a XVIII. századi vallástudós, Herrmann István.