Vöröstorony

ismertető


Megye: Szeben megye.
Erdély régió.

Vöröstorony  Porcsesdként  is ismert. A Nagyszeben közelében fekvő falu az Olt folyó partján terül el, Szeben megyében. Nem messze tőle található az Olt szoros is.

Története röviden

A régészek értékes leleteket tártak fel ezen a területen, melyek egyértelműen bizonyítják, hogy már a bronzkorban lakott terület. A későbbiekben, a rómaiak számára az itteni kőfejtő és rézbányák jelentősek voltak. Az első írásos források, melyek említést tesznek róla, a XV. századból származnak Ezen forrásokban még Porchedként olvashatunk róla.


Lakossága


1850-es összeírások alapján a lakosság nagy része román nemzetiségű, a roma és a magyar kisebbség száma rendkívül csekély. Ez az arány 1992-re annyiban módosult, hogy az itt élő, számukat tekintve románság mellett nemcsak magyar és roma, hanem német nemzetiségűeket is említenek a népszámlálási adatok.

Vöröstorony látványosságai:

Az ágyútorony maradványai nem messze a település határtól tekinthetőek meg. Ez a lelet feltehetően a római korból származik, az első írásos forrás, mely említést tesz róla, a XIV. században keletkezett. Napjainkban is megtekinthető ez a torony, de ennek elődjét az Olt folyó áradása rombolta le. Alapanyaga : vöröses kő.