Zabola

ismertető


Megye: Kovászna megye.
Erdély régió.

Zabola a Zabola-patak hordalékkúpján fekvő Kovászna megyei falu, melyhez közigazgatásilag Székelytamásfalva, Páva és Szörcse tartozik.
Kézdivásárhely innen csupán 14 kilométer.Elnevezése. . .

minden bizonnyal egy magyar személynévből, a Zabla-ból ered.

Története röviden

A település határától nem messze, a Tatárdombon bronzkorból és honfoglaláskorból származó leletekre bukkantak. Tehát bizonyos, hogy ősidők óta lakott hely.
A XVII. században a területre tatár seregek törtek be. A támadásnak megannyi áldozata volt, akiket a településen helyeztek örök nyugalomra.
A székely székek nemzetgyűlésének helyéül szolgált, majd a Mikes család fontos privilégiumot, vásártartási jogot szerzett.

Az 1910-es összeírások alapján a lakosság nagy része magyar, jelentős román kisebbséggel. 29 ember pedig németnek vallotta magát.
A település egészen 1920-ig, a trianoni békediktátum pontjainak ratifikálásáig képezte a Orbai járás szerves részét Háromszék vármegyében.

1992-es népszámlálási adatok is árnyalt képet mutattak, a domináns számú magyarság mellett ugyanis élt itt román és cigány  nemzetiségű is.


Látnivalói

 • A 1300-as években építették meg a település református templomát, melyet erődítettek is. Többször renoválták és építették újjá. Majd a XIX. században egy földrengés miatt bontották le tornyait. A XX. század végén ismét földrengés rázta meg a területet , ezért a templom leomlott, így újra helyreállítási munkálatokba kezdtek az itteniek.
 • Szent Katalin tiszteletére avatták fel a XIX. századi római katolikus templomot. A hívek által addig használt Mikes-kastély melletti kápolnát a XIX. század második felében bontották le.   Érdemes megjegyezni, hogy  Mikes Benedek építtette.
 • Az 1600-as években felépített Mikes Kastélyról tudni illik, hogy Mikes Kelemen, II. Rákóczi Ferenc bizalmasa itt nevelkedett. A kastélyt egyébként a nagy befolyással rendelkező Mikes Benedek építtette és e család számos tagja nevelkedett benne. A Nagyszeben ostromakor elhunyt Mikes Kelement itt temették el 1849-ben. Életműve jelentős volt, hiszen a Kossuthi huszárezredet megszervezte és vezette. Sírboltját fosztogatták, majd 1998-ban miután lebontották emlékművet avattak helyette.
 • A XIX. században építették meg az ortodox fatemplomot.
 • A Basa család kúriáját az 1800-as évek végén bontották le.

Zabolán születtek:

 • A gróf Mikes család több kiemelkedő tagja: Mikes Zsigmond (főkirálybíró), gróf Mikes Benedek, gróf Mikes Kelemen ( erdélyi reformpolitikus),   gróf Mikes Ármin, és gróf Mikes János (szombathelyi római katolikus püspök, címzetes érsek, a székelyudvarhelyi római katolikus főgimnázium építtetője, aki a kultúrát mindig jelentős összegekkel támogatta).
 • Kemény Zsigmond Özvegy és lánya című regénye egy itteni cselekményt dolgoz fel: Mikes János kézdiszentléleki Tarnóczi Saroltát elrabolta.
 • A kolozsvári Erdélyi Múzeum Egyesület alapítója volt a grófi származású Hidvégi Mikó Imre. A magyar színház és a nagyenyedi kollégium renoválását is jelentős összeggel támogatta.

  Fotók a régióból

  Ajánlat
  Gyergyóújfalu
  Marosvásárhely
  Ópálos
  Gyergyószentmiklós