Zsibó

ismertető


Megye: Szilágy megye.
Erdély régió.

Zsibó a Szamos folyó bal partján fekvő falu, amely Zilahtól mindössze 28 km*re telálható Szilágy megyében. Fontos közigazgatási központ, hiszen hozzá tartozik: Hosszúújfalu, Kucsó, Szilágyróna és Szamosőrmező.

Története


Az egyik létező teória Petri Mór nevéhez fűződik. Eszerint az első írásos források a 13. századból származnak. Ezen források Chybur-ként írnak róla, de az idők során többféle elnevezése is volt: Sibotheleke, Sybo, Zybo.


A településhez kötödő egyik fontos történelmi esemény. A császári főparancsnok hadai itt arattak elsöprő győzelmet a II. Rákóczi Ferenc vezette kurucz seregre.

Az 1848-49-es szabadságharc kapcsán pedig megemlítendő, hogy itt kapitulált Kazinczy honvéd serege.

A 19. századra jellemző vasútépítési láz a térséget is elérte. A század utolsó éveiben nyitották meg azt a vasútvonalat, amit a későbbiekben már Nagybányáig megtoldottak.
A dinamikus fejlődés révén óvoda is nyílt. 1920-ig a Zsibói járás székhelye.

1910-es népszámlálási adatok szerint a lakosság nagy része magyar, jelentős román kisebbséggel.
1992-re ez az arány teljesen megváltozik, hiszen a lakosság nemzetiségét illetően a románság van számbeli fölénybe. Itt élő nemzetiségek a magyarság, a cigányság és csekély számú németség.

A város egyik legnagyobb látványossága. . .

Idősebb Wesselényi Miklós által építtetett kastély, aminek parkjában napjainkban botanikai kiállítás várja az ide látogatókat.

A város híres szülötte. . .

Wesselényi Miklós, reformellenzéki vezető. Közös kriptában nyugszik ő és fia ifjabb Wesselényi Miklós, az árvízi hajós.

Fotók a régióból

Ajánlat
Szováta
Marosvásárhely
Gyergyószentmiklós
Csíkszentdomokos